Followers

Thursday, December 24, 2009

KEAJAIBAN BASMALAH

Syeikh Muhammad As-Sanwani, Grand Syeikh Al-Azhar Mesir yang ke 13, dalam kitabnya yang bernama "Hasyiyah Ala Mukhtashar Ibnu Jamrah" yang berisi penjelasan kitab Mukhtashar Sahih Bukhari, menulis beberapa kitab nyata tentang keajaiban basmalah.

Di antaranya, beliau menuturkan :

"Suatu ketika Abu Hurairah Radhiallahu'anhu salah seorang sahabat nabi terkenal, bertemu dengan syaitan penggoda orang mukmin dan syaitan penggoda orang kafir. Syaitan penggoda orang kafir itu gemuk, segar, rapi dan memakai baju yang elok. Sedangkan syaitan penggoda orang mukmin kurus, kusut dan telanjang.

Syaitan gemuk itu bertanya kepada syaitan penggoda kaum mukmin yang kurus:"Kenapa keadaanmu menyedihkan, kau kurus kering, kusut dan telanjang."

Syaitan kurus menjawab:

"Aku bertugas menggoda orang mukmin yang selalu berzikir dan membaca basmalah menyebut nama Allah. Ketika hendak makan dan minum, ia membaca basmalah menyebut nama Allah, maka aku tetap lapar dan haus. Ketika memakai minyak wangi, ia menyebut nama Allah, maka aku tetap kusut. Dan ketika memakai baju, ia juga menyebut nama Allah sehingga aku tetap telanjang!"

Syaitan gemuk menyahut:

"Kalau begitu aku beruntung. Aku bersama orang kafir yang tidak pernah menyebut nama Allah. Pada waktu makan ia tidak menyebut nama Allah sehingga aku boleh makan bersamanya sampai puas. Ketika minum ia juga tidak menyebut nama Allah sehingga aku boleh ikut minum. Ketika memakai minyak wangi, ia tidak menyebut nama Allah sehingga aku ikut memakai minyak wanginya. Dan ketika memakai pakaian ia tidak menyebut nama Allah sehingga aku ikut memakai pakaiannnya."

Begitulah, betapa agung faedah membaca basmalah syaitan tidak boleh ikut makan makanan orang yang membaca "Bismillahirrahmanirrahim!" Bahkan dalam sebuah hadis Rasulullah bersabda bahawa rumah yang dibacakan basmalah, maka syaitan tidak akan berdiam dan bermalam didalamnya.

Baginda Rasulullah mengajar agar umatnya memulai segala perbuatan baiknya dengan membaca basmalah,menyebut nama Allah. Agar perbuatan itu benar-benar penuh berkah, tidak diganggu syaitan dan mendapatkan redha dari Allah Yang Maha Rahman.

No comments:

Post a Comment

~Keinsafan Diri~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...