Followers

Monday, October 10, 2011

Blogku ^_^

Subhanallah,, Walhamdulillah,, Wala ilaha illah,, Wallahu alkhbar..


"يا مقلب القلوب ثبت قلوبنا على دينك وعلى طاعتك"

Alhamdulillah, da lame daa ana xpost blog nie. Subhanallah, tetibe ana terkejut dengan kejutan follower kat atas ni, huhu, ramainyer, da mencecah 119, tp knp yer? nak kate blog nie best,,, em,, xdelaa sangat... banyak sangat kekurangan nyer blog yg serba kekurangan ni.. em, pape pun, syukran jiddan kerana sudi kadi follower ana.. Insyaallah, yang baik dijadikan teladan, yang buruk dijadika sempadan ya... dan jangan lupe ziarah blog ana yang tidak baru, tapi tidak lama juga... http://cintaillahi00.blogspot.com/ salam perkongsian ilmu....^_^

Hari ni ana terasa nak menaip plak, just bukan ape, nak kongsi ngn sahabat2, walaupun bende ni remeh, tapi kekadang ia diambil mudah oleh masyarakat individu itu sendiri sehinggakan ia dipandang remeh dan remeh.

Insyaallah, ana nk kongsi bab zikir2 qolbi yang ana taip dipermulaan ayat di atas..

............يا مقلب القلوب ثبت قلوبنا على دينك وعلى طاعتك

tau x maksudnyer ape?...

"Wahai Tuhan yang membolak balikkan hati, tetapkanlah hatiku pada agamaMu dan pada ketaatanMu kepadaMu...amiin

Alhamdulillah, maksud ayat ni terlalu luas, banyak perkara yang kita lakukan dapat merubah hati kita dari yang baik kepada yg kurang baik..(lau nk kate jahat, cam kurang manis gitu)

So, lau terasa hati ni senang je nak terikut cara orang, budaya org yg kurang senonoh tu, banyak2lah zikir qolbi ni, dengan zikir, kita kan sentiasa terasa bahawa Allah itu dekat dengan hati kita, percayalah. Lau nak date ngan Allah, xyah kuar duit belambak2, zikir jer, insyaallah, Allah itu sentiasa ada.

Kekadang remaja sekarang, biase la, kes couple, alasan deme, kerana cinta itu fitrah, lau Allah tanya lam kubur esok2, "Kenapa kau bercouple ngn dia??"... "Ya Allah, bukankah cinta itu fitrah, sebb tu aku couple ngn dia.."... hah, ase2 berani x nk jawab gitu ngan Allah... pikir2 lah sendiri yer...

em, lau nak ulas balik pasal kes ni, sampai taun depan pon xabes, wallahualam, ana pon kekadang penat gak ngn situasi gni, ana paling respek ngn sahabat2 yg kawen awal sebb deme nk elak perkara2 yg leh jd maksiat sebelum nikah ni... ase2 ngn ber'sms tiap2 hari, ber'calling memanjang, menghabiskan kedit utk call dy, hati sentiasa mengingatinyer, itu bukan dikatakan maksiat hati ker?Lau ngn kate kasarnyer ZINA HATI...

Wallahua'lam...Jauhilah maksiat, jauhilah ZINA HATI sebelum nikah...

nasihat pada sang penulis ini juga...^^,
sama2 kita doakan smg dijauhkan dari malapetaka dunia ini.....amiin....

Tuesday, May 31, 2011

~Renungan~


Assalamualaikumwbt...................
asif yaa,,,blog nie daa bersawang sgt333...asif yaa ^_^
entri kali nie ana amek dr emel ana....
jom kite renung bersama~
Bayangkan benda ini berlaku pada anda..... Suatu hari pada masa Sembahyang jumaat yang dihadiri oleh lebih kurang 1,000 jemaah...tiba-tiba masuk dua orang lelaki yang menutupi seluruh tubuhnyer dgn pakaian hitam.. tak nampak apa cuma dua biji mata dan membawa mesin gun... lalu salah seorang lelaki tu bertempik ". "Sesiapa yang sanggup MATI kerana ALLAH sila berdiri di tempat kamu". Selepas mendengar amaran lelaki itu maka segeralah bertempiaran lari para jemaah ituutk menyelamatkan diri.... daripada jumlah yang 1,000 tadi tu hanya tinggal lebih kurang 20 orang sahaja yang masih berdiri di tempat masing-masing termasuk Pak Iman tu...Lelaki yang bertempik tadi segera membuka tutup mukanya lalu melihat ke arah Pak Imam sambil berkata: "Ok Pak Iman, saya dah halau SEMUA yang hipokrit, sekarang bolehlah Pak Iman mulakan sembahyang Jumaat".... Lalu kedua lelaki tersebut berpaling dan meninggalkan jemaah.... Macammana.. adakah anda rasa lawak dgn cerita di atas. Selain terhibur anda fikirlahlah...
" Lawak kan , dari 1,000 org yg mengaku dia Islam hanya 20 yg betul-betul beriman... "
" Lawakkan berapa banyak manusia yang mudah lupakan ALLAH bila menghadapi bahaya...kedua lelaki hanya membawa mesin-gun.. dia tak kata pun nak bunuh.. tapi generasi skrang.. amat lemah..baru kena ugut terus lari lintang pukang.. lupa yg dia tak sembahyang jumaat lagi..."
"Lawak, ada juga yang agamanya Cuma seminggu sahaja.. tu pun bila time sembahyang jumaat.. tunjuk muka kat org kampung.. ada tu lagi dashyat setahun 2 kali aje.. bile time sembahyang raya..."
"Lawakkan, ramai orang percaya kepada gossip dan apa yang di tulis oleh surat khabar daripada apa yang tercatit dalam al Quran"
"Lawak kan , berapa ramai yg percaya dunia hanya sementara, akhirat adalah tempat yang kekal, tapi berlumba-lumba mengejar dunia"
"Lawak, kita boleh bersembang dgn boyfriend atau girlfriend berejam-rejam tapi nak berdoa kepada ALLAh alahai.. tak cukup masa..
Dan lebih lawak lagi, bila kita boleh post banyak thread atau email yang berunsur lawak jenaka dan lucah kesemua tempat tapi merasa berat nak berkongsi dan nak hantar artikel2 yang berunsur agama
Lawak kan ??? Kenapa gelak tu kan realiti.. tapi yg paling lawak sekali.. berapa orang yang lepas baca benda ni akan sampaikan kat orang lain... berapa orang yang akan buka email ni untuk luangkan masa membaca? berapa banyak????
wallahuaallam.​.
~syukran~

Assalamualaikumwbt...................

asif yaa,,,blog nie daa bersawang sgt333...asif yaa ^_^

entri kali nie ana amek dr emel ana....

jom kite renung bersama~

Bayangkan benda ini berlaku pada anda..... Suatu hari pada masa Sembahyang jumaat yang dihadiri oleh lebih kurang 1,000 jemaah...tiba-tiba masuk dua orang lelaki yang menutupi seluruh tubuhnyer dgn pakaian hitam.. tak nampak apa cuma dua biji mata dan membawa mesin gun... lalu salah seorang lelaki tu bertempik ". "Sesiapa yang sanggup MATI kerana ALLAH sila berdiri di tempat kamu". Selepas mendengar amaran lelaki itu maka segeralah bertempiaran lari para jemaah ituutk menyelamatkan diri.... daripada jumlah yang 1,000 tadi tu hanya tinggal lebih kurang 20 orang sahaja yang masih berdiri di tempat masing-masing termasuk Pak Iman tu...Lelaki yang bertempik tadi segera membuka tutup mukanya lalu melihat ke arah Pak Imam sambil berkata: "Ok Pak Iman, saya dah halau SEMUA yang hipokrit, sekarang bolehlah Pak Iman mulakan sembahyang Jumaat".... Lalu kedua lelaki tersebut berpaling dan meninggalkan jemaah.... Macammana.. adakah anda rasa lawak dgn cerita di atas. Selain terhibur anda fikirlahlah...

" Lawak kan , dari 1,000 org yg mengaku dia Islam hanya 20 yg betul-betul beriman... "

" Lawakkan berapa banyak manusia yang mudah lupakan ALLAH bila menghadapi bahaya...kedua lelaki hanya membawa mesin-gun.. dia tak kata pun nak bunuh.. tapi generasi skrang.. amat lemah..baru kena ugut terus lari lintang pukang.. lupa yg dia tak sembahyang jumaat lagi..."

"Lawak, ada juga yang agamanya Cuma seminggu sahaja.. tu pun bila time sembahyang jumaat.. tunjuk muka kat org kampung.. ada tu lagi dashyat setahun 2 kali aje.. bile time sembahyang raya..."

"Lawakkan, ramai orang percaya kepada gossip dan apa yang di tulis oleh surat khabar daripada apa yang tercatit dalam al Quran"

"Lawak kan , berapa ramai yg percaya dunia hanya sementara, akhirat adalah tempat yang kekal, tapi berlumba-lumba mengejar dunia"

"Lawak, kita boleh bersembang dgn boyfriend atau girlfriend berejam-rejam tapi nak berdoa kepada ALLAh alahai.. tak cukup masa..

Dan lebih lawak lagi, bila kita boleh post banyak thread atau email yang berunsur lawak jenaka dan lucah kesemua tempat tapi merasa berat nak berkongsi dan nak hantar artikel2 yang berunsur agama

Lawak kan ??? Kenapa gelak tu kan realiti.. tapi yg paling lawak sekali.. berapa orang yang lepas baca benda ni akan sampaikan kat orang lain... berapa orang yang akan buka email ni untuk luangkan masa membaca? berapa banyak????

wallahuaallam.​.

~syukran~

~Keinsafan Diri~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...