Followers

Wednesday, January 25, 2012

Umar Abd Aziz- Bayangan Khalifah Ar Rasyidin



Alhamdulillah, ble balik cuti raye cina ni, sempat gak menghabiskan bace buku nie,, memang xrugi bace buku2 novel islamik ni, kita dapat mengambil byk pengajaran dari sirah2 para sahabat dan salafussoleh, yg kehidupan mereka berlandaskan Al-Quran dn Sunnah SAW...subhanallah..

Ana bukan nk cite ape kat sini, bagi sesape yg nk tau lbh lanjut ttg cite buku ni, knelaa beli, rugi tau lau xbeli, best sgt2, ble last2 bace bku ni, ana menangis, sedeh, sayu, subhanallah, alangkah baiknya jika pemimpin sekarang mencontohi akhlak peribadi beliau, sungguh mulia, sifat zuhudnya, yg tidak pandang langsung, walau sebelah mata pada kekayaan dunia, yg beliau fikir, hanyalah keadaan akhirat kelak, beliau lebih rela hidup dalam kemiskinan, drpd menanggung azab neraka..

Sini ana nk kongsi ciket ibrah (pengajaran) yg ana dpt slps bace buku ni....

Diceritakan bahawa, suatu hari beliau pernah teringin sangat nak makan buah anggur, tp nk beli, xde duit, (subhanallah, meskipon beliau seorang khalifah, tp beliau xgunakan kuasa yg beliau ade utk mengambil duit tuk beli buah anggur dr baitulmal), meskipon telah dinasihati oleh isteri beliau, dan beliau menyatakan bahawa," Sesungguhnya menahan nafsuku (dari makan anggur dri duit yg xsah) adalah lebih senang daripada menahan diriku dari azab neraka...."

Subhanallah, kental sungguh imam beliau, beliau sentiasa mengingati akibat yg akan diperolehnya jika dia melakukan sesuatu perkara...

Tapi kite? Bile ade kemahuan, banyak je jalan yg kite lakukan utk mendapatkannya wp dr jalan yg salah... Benarlah sabdaan Baginda SAW, orang yg paling bijak adalah org yg sentiasa mengingati mati, sentiasa menghitung amalannya, sentiasa mengingati ttg balasan yg akan ditimpakan kpdnya pabila melakukan sesuatu kebaikan atau kemungkaran....

Ana mengajak sahabat2 kesayangan ana, yg lom bace ag, lehlaa bace, ptg td, ble hampir2 kpd page last, ana menangis membacenye, sedeh, sayu, ana membayangkan jikalau pemimpin hari ini mengikuti akhlak peribadi beliau, dan terdetik dalam hati ana, ingin utk ana menghadiahkan buku ni kpd pemerintah kite, supaya Allah melembutkan hatinya, mengikuti akhlak peribadi beliau,..

Bayangkan, pada zaman pemerintahan beliau yg hanya 2tahun lbih, orang kaya nk bagi zakat kat orang miskin, tp xde sape2 nk trima duit zakat tuh, sebab mrk rasa mereka xlayak menerimanya, maknanya rakyat-rakyatnya takde yg miskin, sumer kaya, makan cukup, pencuri xde, perempuan boleh je jalan sendirian tanpa memikirkan ttg keselamatannya kerna zaman beliau, keselamatan terjamin, tp bile dibandingkan dgn zaman sekarang, macammana....?? anda sendiri ade jawapannya kan...

Ana xnak cite panjang2, just nk petik satu ayat dr buku tulisan Abdul Latip Talib,
"Syarat menjadi negara makmur itu ada 4 iaitu:
1. pemimpin yang adil
2. kebijaksanaan kaum cendikiawan
3. doa orang alim
4. kekuatan angkatan tentera...

wallahua'lam....

No comments:

Post a Comment

~Keinsafan Diri~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...